Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4732

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Joanna Soetewey-Van Gierle, naar een ontwerp door de architect Jan Frans Sel-Caluwaerts uit 1893. Het pand is geïntegreerd in een nieuwbouw-wooncomplex op de hoek van Zakstraat en Burchtgracht.

Jan Frans Sel-Caluwaerts beëindigde zijn architectuurstudies in 1881 en werkte toen al in dienst van het provinciebestuur van Antwerpen, aanvankelijk onder leiding van Leonard Blomme en vanaf 1899 Louis Gife. In 1920 zou hij zelf worden benoemd, tot provinciaal architect voor het arrondissement Antwerpen, een functie die hij vervulde tot 1928. Vanaf midden jaren 1886 tot de Eerste Wereldoorlog combineerde Sel-Caluwaerts zijn ambt met een bloeiende privé-praktijk, die talrijke burgerhuizen opleverde. In 1892 won hij samen met Frans Truyman de architectuurwedstrijd voor het Hoger Handelsgesticht in de Schildersstraat, zijn meest gekende realisatie. Het winkelhuis Soetewey-Van Gierle dateert uit deze vroege fase van zijn loopbaan. Sel-Caluwaerts' architectuur evolueerde van een monumentaal, plastisch eclecticisme, met discrete invloeden van de art nouveau na 1900, naar een rijk geornamenteerde, klassieke beaux-artsstijl omstreeks 1910.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een plat dak. Vandaag gecementeerd, was de lijstgevel oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, vanaf een houten winkelpui met zijportaal en hardstenen plint. De bovenbouw vormt een oplopende, rechthoekige erkerpartij, uitkragend op zware hoekconsoles met guttae. Deze werd volgens de bouwplannen geritmeerd door geblokte pilasters met diamantkoppen, geopend door rechthoekige en rondboogvensters met booglijst en casementen op de borstweringen, en beëindigd door een houten kroonlijst met tandlijst op hoekconsoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1893#982.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204200 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Gecementeerd lijstgeveltje van twee traveeën en drie bouwlagen uit de tweede helft van de 19de eeuw, waarvan de bovenverdiepingen uitgewerkt zijn als een rechthoekige loggia geschraagd door zware hoekconsoles voorzien van guttae en uitlopend op getande kroonlijst op hoekmodillons. Rechthoekige vensters: in het verlengde van de onderdorpels: diamantkoppen op de penanten. Recenter aangepaste begane grond. Oude kern (?).


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4732 (geraadpleegd op ).