erfgoedobject

Kantoorgebouw en burchtmuur

bouwkundig element
ID
4733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4733

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning en burchtmuur
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Burchtmuur
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Kantoorgebouw in neotaditionele stijl, oorspronkelijk een annex van het Helvetiahuis op de hoek van Jordaenskaai en Vleeshuisstraat, gebouwd in opdracht van de van oorsprong Zwitserse reder Daniel Steinmann-Haghe (1861-1911), naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1904. Het aannemersbedrijf J.H. Bolsée, Em. Hargot & Cie voerde de werken uit. Na oorlogsschade, werd het pand in opdracht van Louis Baert grondig verbouwd tot meergezinswoning, naar een ontwerp door de architect Jan Goos uit 1953, uitgevoerd in 1956. Deze ingreep hield een volledige wijziging in van de vloerniveaus en de gevelordonnantie.

Diephuis van twee traveeën en vijf bouwlagen onder een plat dak. De trapgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de geprofileerde sokkel, speklagen, waterlijsten en kozijnen, sterk verstoord door de verbouwing van 1953-1956. In de pui met een rechthoekige inkomdeur en bovenlicht, werd het oorspronkelijke korfboogvenster vervangen door een rechthoekig drielicht met druiplijst. Ook de oorspronkelijke ordonnantie van de bovenbouw, nog slechts aangegeven door resten van de waterlijsten, is aangepast met drielichten van hetzelfde type. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop van zeven treden met overhoekse topstukken bleef integraal behouden. Een drielicht waarvan het lagere rondboogluik met waterlijst, diamantkopimposten en -sluitsteen wordt geflankeerd door kloosterkozijnen, opent het eerste register; rechthoekig luikgat in de topgeleding.

In de oostmuur werden gedeelten van de burchtmuur ingemetseld.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1904#159 en 18#31003.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kantoorgebouw en burchtmuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4733 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.