De Rielenkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Geboorte, wordt reeds vermeld in een cijnsboek van 1564. Begin 17de eeuw werd de kapel herbouwd zoals blijkt uit een vermelding van 1610 "...timmeragien ende edificien van de capelle tot Rielen...". In 1736 werd de klok aangebracht. Er waren meerdere herstellings- en verbouwingswerken in de 18de eeuw. De kapel werd nog hersteld in 1989 naar ontwerp van P. Gevers en in 1999 naar ontwerp van L. Sledsens.
Op de 18de-eeuwse kabinetskaart van de Ferraris ligt de Rielenkapel in een bocht van de weg, aan de rand van de uitgestrekte Rielen Heide, op de grens met de landbouwgronden van het gehucht Hoge Rielen. Rondom de kapel ligt een omhaagd kapelhof.
In de 19de eeuw komt de kapel op een kruispunt te liggen van ontginningswegen van en naar de heide die systematisch wordt bebost. Tot het midden van de 20ste eeuw markeert de kapel de grens van de cultuurgronden met de voormalige heide. Later breidt de bebossing verder uit langs de weg naar Hoge Rielen.
De legende omtrent de oorsprong van de kapel verhaalt dat een schaapherder een Mariabeeldje op de heide had gevonden en het mee naar huis nam. Het beeldje keerde echter steeds naar dezelfde plaats terug, zodat de pastoor van Kasterlee op deze plaats een kapel liet bouwen door de inwoners van Rielen.
Beschrijving op basis van inventarisatie uitgevoerd in 2001:
De Rielenkapel is een verankerde baksteenbouw van drie traveeën met driezijdige sluiting onder leien zadeldak met zeszijdig klokkentorentje waarin zich een veldbeiaard van 1996 en 1999 bevindt. De gevels zijn geritmeerd door lisenen met ertussen korfboogvensters in bepleisterde omlijsting. De westelijke puntgevel heeft een gelijkaardige korfboogdeur en radvenster. De noordgevel vertoont in de laatste travee sporen van een gedicht venster en een Sint-Andrieskruis van gesinterde baksteen.
De bakstenen met reeksen van telkens negen inkervingen zijn van het originele bouwwerk. Deze streepjes werden er met het kruisje van een paternoster in gekrast. De inkervingen getuigen van de novenen (negen gebedsdagen) en werden aangebracht door bedevaartgangers die negen maal de rondgang van de kapel moesten maken. Vooral toekomstige moeders kwamen hier voor een gezond kindje bidden.
Het interieur is bepleisterd en beschilderd en voorzien van trekankers en een spitstongewelf met sober stucwerk. Glasramen van J. Huet daterend uit het midden van de 20ste eeuw vertonen de ontstaanslegende van de kapel. Het meubilair bestaat uit enkele schilderijen van de Vlaamse School (17de eeuw) en een 18de-eeuws eiken altaar.
Rondom de kapel ligt een grasperk met opgaande lindes. In de oude registers wordt dit aangeduid als kerkhof. Langs de straatzijde staan vier lindes die de ingang van de kapel langs weerszijden flankeren. De kapel met beplanting vormt een beeldbepalend element in een natuurlijk kader.
Auteurs: Steyaert, Rita; Verdurmen, Inge; Verbert, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. & Verdurmen I. & Verbert E. 2024: Rielenkapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/432956 (geraadpleegd op ).
In het noordoostelijke deel van het gebied, eveneens op de grens met Kasterlee "Rielenkapel" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Geboorte. Kapel reeds vermeld in een cijnsboek van 1564 en herbouwd begin 17de eeuw (zie vermelding van 1610 "...timmeragien ende edificien van de capelle tot Rielen..."). Meerdere herstellings- en verbouwingswerken in de 18de eeuw. Hersteld midden 20ste eeuw, in 1989 naar ontwerp van P. Gevers en in 1999 naar ontwerp van L. Sledsens.
Verankerde baksteenbouw van drie traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met zeszijdig klokkentorentje waarin veldbeiaard van 1996 en 1999. Gevels geritmeerd door lisenen waartussen korfboogvensters in bepleisterde omlijsting. Westelijke puntgevel met gelijkaardige korfboogdeur en radvenster. Noordgevel met in laatste travee sporen van een gedicht venster en een Sint-Andrieskruis van gesinterde baksteen.
Bepleisterd en beschilderd interieur, trekankers en spitstongewelf met sober stucwerk. Omringend grasperk afgezoomd met lindebomen, in oude registers aangeduid als kerkhof.
Mobilair Schilderijen van de Vlaamse School (17de eeuw). Eiken 18de-eeuws altaar. Glasramen van J. Huet met ontstaanslegende van de kapel.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 2001: Rielenkapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/47336 (geraadpleegd op ).