Burgerhuis in rococostijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Zand
Locatie Zand 1, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Burgerhuis in rococostijl: omlijstingen
gelegen te Zand 1 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw; voorzien van muurankers. Grondig verbouwde benedenverdieping, rechts houten winkelraamomlijsting (eerste kwart van de 20ste eeuw) en links recente garagepoort; twee merkwaardige schouderboogvormige keldervensters in geprofileerde omlijsting bleven behouden, naast een fraaie poortomlijsting met geprofileerd beloop op kleine neuten en voorzien van een rocaillesluitsteen. Hoofdverdieping geritmeerd door licht getoogde vensters in vlakke omlijsting; in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van rolluikkasten. Verder haast vierkante vensters, eveneens in vlakke bandomlijsting op lagere hoogste verdieping. Eenvoudige kroonlijst. Zijgevel: puntgevel met aandak (oude kern).

Interieur: eikenhouten trappaal en trap in laat-barokstijl. Heden overdekte binnenplaats: gebouwen met structuur uit de 16de of de 17de eeuw in traditionele stijl. Noordvleugel bekroond door getrapte dakkapel met rondboogluik (diamantkopimpost en -sluitsteen); aanzet overhoeks topstuk boven balkgat en rechthoekig luikgat.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zand

Zand (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.