Vrijstaand burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) van 1834-1836 (zie gevelsteen en kadasterschetsen), gerestaureerd in 1997-1998.

Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde (zie oude foto), verankerde bakstenen lijstgevels met verkleinende ordonnantie en rechthoekige muuropeningen. Deur in hardstenen omlijsting onder waterlijst op gegroefde voluten. Flankerende lagere aanbouwsels van twee traveeën onder afgewolfde bedaking. Recente gevelsteen met datering, naam van de bouwheer J.A. Caeymaex en vermelding dat H. Conscience hier inspiratie vond voor zijn roman "De Boerenkrijg".

Aangepast interieur.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Lichtaart, schetsen 1836/24.