Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie en tuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kasterlee
Deelgemeente Lichtaart
Straat Plaats
Locatie Plaats 2, Kasterlee (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kasterlee (adrescontroles: 01-02-2007 - 01-02-2007).
  • Inventarisatie Kasterlee (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Deze bescherming is geldig sinds 30-09-1974.

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie: tuin en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 30-09-1974.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige, eertijds omwalde pastorie, in 1675 opgericht vermoedelijk ter vervanging van een ouder gebouw in hout- of vakwerkbouw.

Dubbelhuis van twee + zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met klokkentorentje. Volgens plan van 1868 tot herbouw van de bijgebouwen, eertijds eenvoudige lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, afgesloten door een doorlopende geprofileerde daklijst en verhoogd met centrale, driehoekig afgesloten dakkapel.

Heden beschilderde lijstgevel met gepikte plint en kwartholle bepleisterde en onderbroken daklijst. Betraliede en beluikte rechthoekige vensters. Aangepaste, hogere en centrale deurtravee met gebogen dakvenster tussen vleugelstukken en rechthoekige deur met bovenlicht in hardstenen, kwarthol geprofileerde omlijsting onder gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Links achteruitwijkend aanbouwsel van twee traveeën. Omringende beboomde tuin met onder meer een moerbeiboom.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0248 en A/0817.
  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten & Landschappen.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2001

Aanvullende informatie

De pastorie wordt omgeven door een nagenoeg cirkelvormige tuin, bestaande uit een grasveld met groepen opgaande bomen. Ze bevat naast fruitbomen een aantal interessante sierbomen, zoals een moerbeiboom, cipres, beuk en taxus. Langs de straatzijde afgebakend door een haag. Langs de westzijde van de pastoriesite is een geometrische siertuin aangelegd.

Daemen, Caroline (22-06-2016 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lichtaart

Lichtaart (Kasterlee)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.