Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand

Gemeente Kasterlee

• Adrescontrole Kasterlee (adrescontroles: 01-02-2007 - 01-02-2007).
  • Inventarisatie Kasterlee (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand

Beschrijving

Kapel "Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand" gelegen op "de Kapellekensberg", een licht verheven, driehoekig pleintje.

Georiënteerd zaalkerkje van drie traveeën met driezijdig koor onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met opengewerkt klokkentorentje, aansluitend rechthoekige sacristie onder afgewolfd dak, jaartal 1688 van gesinterde steen (westelijke tuitgevel) vermoedelijk verwijzend naar de herbouw van een oudere laatgotische kapel. Herstellingswerken in 1968-1970 naar ontwerp van N. Van de Velde en in 1998 naar ontwerp van K. Bogaerts.

Verankerde baksteenbouw geritmeerd door steunberen. Rondboogvensters en dito deur onder omlopende lijst van gesinterde baksteen. Westelijke tuitgevel met muurvlechtingen, aandak, schouderstukken en overhoeks topstuk. Sporen van radvenster en gedichte rondboogvensters. Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf, casementen met stucwerkmotieven in koor en rood/zwarte tegelvloer in ruitmotief.

Mobilair uit de tweede helft van de 17de eeuw, onder meer schilderij Onze-Lieve-Vrouw met Kind, portiekaltaar van gemarmerd hout (circa 1688), houten communiebank en doksaal.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0815.
  • JACOBS A., Twee mooie oude Kapellen te Lichtaart, (Toerisme Provincie Antwerpen, XII, 1966, nummer 5, p. 67-68).
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Herentals, Brussel-Antwerpen, 1977, p. 34-35.
  • PEETERS V., Lichtaart (1670-1730) en zijn Zandkapel, Geel, 1988.

Auteurs: Steyaert, Rita