erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID
4736
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4736

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een steil zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met linker aandak, volgens een recente gevelsteen te dateren in 1602.

De gedecapeerde trapgevel van zeven treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Op de bovenverdiepingen zijn de vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting, in de 19de eeuw aangepast, verlaagd en voorzien van hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht met kwartholle negblokken. Kloosterkozijnen flankeren het rondbogige middenluik met een geprofileerde archivolt, diamantkopimposten en -sluitsteen. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een druiplijst doorbreekt de topgeleding. Verbouwde pui.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4736 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.