Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4736

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een steil zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met linker aandak, volgens een recente gevelsteen te dateren in 1602.

De gedecapeerde trapgevel van zeven treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Op de bovenverdiepingen zijn de vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting, in de 19de eeuw aangepast, verlaagd en voorzien van hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht met kwartholle negblokken. Kloosterkozijnen flankeren het rondbogige middenluik met een geprofileerde archivolt, diamantkopimposten en -sluitsteen. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een druiplijst doorbreekt de topgeleding. Verbouwde pui.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298960 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Breedhuis van twee traveeën en drie verdiepingen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), dagtekenend uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw, doch aangepast en verbouwd.

Gecementeerde trapgevel (zeven treden), uitlopend op overhoeks topstuk. Behouden muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en lateien, 19de-eeuwse aanpassingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Onderste topgeleding geopend door rondboogluik met diamantkopsluitsteen en -imposten, geflankeerd door smalle rechthoekige vensters, eertijds kloosterkozijnen; bovenste luikgat bewaarde zijn waterlijst. Vrij recent breed raam op begane grond.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4736 (geraadpleegd op ).