Gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke (jongens)school met bewaarde vleugel naar ontwerp van J. Taeymans van 1913, opgetrokken ter uitbreiding van de toenmalige school van 1856-1857, die naderhand werd gesloopt; rechts de voormalige gemeentekamer (voorloper van het gemeentehuis) van 1857 naar ontwerp van de provinciale architect J. Van Gastel, zie arduinen gevelsteen en kadasterschetsen; deze gemeentekamer werd naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1871 verbouwd tot onderwijzerswoning voor de aangrenzende school.

Schoolcomplex opgetrokken uit baksteen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Onderwijzerswoning rechts van drie traveeën en twee bouwlagen; lijstgevel horizontaal geritmeerd door baksteenfriezen en doorgetrokken lekdrempels op de tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en vernieuwd houtwerk. Gerenoveerd interieur.

Links aansluitende schoolvleugel van zes traveeën en één bouwlaag, gemarkeerd door brede rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei in verdiepte gevelvlakken. Ten zuidwesten latere vleugel van zeven traveeën, van circa 1937.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Kasterlee/Tielen, 1857/6.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 28, Tielen, dossier 1-3, 5; gemeentehuizen, Tielen, dossier 2.
  • KOYEN A., Tielen mijne vriend, Kasterlee, 1980, p. 441-464.