Gemeentelijke jongensschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kasterlee
Deelgemeente Tielen
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 1-3, Kasterlee (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kasterlee (adrescontroles: 01-02-2007 - 01-02-2007).
  • Inventarisatie Kasterlee (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentelijke jongensschool

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke (jongens)school met bewaarde vleugel naar ontwerp van J. Taeymans van 1913, opgetrokken ter uitbreiding van de toenmalige school van 1856-1857, die naderhand werd gesloopt; rechts de voormalige gemeentekamer (voorloper van het gemeentehuis) van 1857 naar ontwerp van de provinciale architect J. Van Gastel, zie arduinen gevelsteen en kadasterschetsen; deze gemeentekamer werd naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1871 verbouwd tot onderwijzerswoning voor de aangrenzende school.

Schoolcomplex opgetrokken uit baksteen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Onderwijzerswoning rechts van drie traveeën en twee bouwlagen; lijstgevel horizontaal geritmeerd door baksteenfriezen en doorgetrokken lekdrempels op de tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en vernieuwd houtwerk. Gerenoveerd interieur.

Links aansluitende schoolvleugel van zes traveeën en één bouwlaag, gemarkeerd door brede rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei in verdiepte gevelvlakken. Ten zuidwesten latere vleugel van zeven traveeën, van circa 1937.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Kasterlee/Tielen, 1857/6.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 28, Tielen, dossier 1-3, 5; gemeentehuizen, Tielen, dossier 2.
  • KOYEN A., Tielen mijne vriend, Kasterlee, 1980, p. 441-464.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Tielen

Tielen (Kasterlee)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.