Gesubsidieerde Vrije Basisschool

Beschrijving

Complex, bestaande uit een schoolvleugel van elf traveeën, in kern opklimmend tot het einde van de 19de eeuw, en aansluitend het voormalige klooster van drie traveeën van 1898; constructies van twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Schoolvleugel later aangepast en uitgebreid, onder meer verhoogd, zie bouwnaad.

Klooster met bakstenen lijstgevel, gemarkeerd door verdiepte gevelvlakken, gecementeerde muurbanden, deurrisaliet uitlopend op tuitvormig dakvenster en sierankers. Rechts naast de deur gevelsteen met vermelding "C. Corthals/ pastoor/ 1898", verwijzend naar het bouwjaar van het klooster voor de zusters van Vorselaar die hier op initiatief van pastoor Corthals kwamen lesgeven. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei. Rechter zijgevel met uitspringende kapel uit de jaren 1920, drie traveeën met driezijdige sluiting, geritmeerd door slanke steunberen waartussen spitsboogvensters met glas in lood; aangepast interieur.

Schoolvleugel geritmeerd door lisenen, waartussen grote rechthoekige vensters, ten dele onder I-latei, met vernieuwd houtwerk.

• KOYEN A., Tielen mijne vriend, Kasterlee, 1980, p. 441-464.