Teksten van Mariënborggang

Mariënborggang ()

De portiek naast “Mariënborg” hoorde bij een gang die het Zand verbond met Vlasmarkt en Hoogstraat. Bij de renovatie van "Mariënborg" tot eengezinswoning, werd de gang geïncorporeerd en overbouwd met een terugwijkende annex, die een kitchenette en badkamer herbergt. Het ontwerp door de architecten bOb Van Reeth en Danie Staut (Architekten Werkgroep) dateert uit 1976, de werken werden uitgevoerd in 1976-1979,

De spiegelboogpoort in régence- of rococostijl is gevat in een vlakke hardstenen omlijsting met neuten uit de 18de eeuw. Een gedichte oculus accentueert het bovenliggende bakstenen muurwerk, dat wordt bekroond door een smeedijzeren traliehek.

Auteurs:  Braeken, Jo

Mariënborggang ()

Aanbouw naast nummer 7 gaf verbinding met Vlasmarkt en Hoogstraat. Toegang via bepleisterde en beschilderde spiegelboog onder gedichte oculus en getralied hek.

• Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen 20-05-1976.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek