Traditioneel diephuis genaamd “de Half Mane” of “Groen Schild”, van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. Het pand werd in 2005-2006 in opdracht van het echtpaar Emiel Van Broekhoven-Stuyck gerenoveerd, naar een ontwerp door de architecten Rutger Steenmeijer en Hilde Baksteen uit 2004.
De gecementeerde en beschilderde trapgevel van twaalf/elf treden met een overhoeks topstuk, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige deur en bovenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, vroegere kruiskozijnen die werden aangepast in de 19de eeuw. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht met toegevoegde lekdrempels. Kloosterkozijnen flankeren het rondbogige middenluik met een geprofileerde archivolt, diamantkopsleutel en waterlijst. Een rechthoekig luik doorbreekt de topgeleding. De vensters van de pui zijn verbouwd tot garagepoort.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: De Half Mane of Groen Schild [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298958 (geraadpleegd op ).
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw. Gecementeerde trapgevel (elf treden), eertijds uitlopend op overhoeks topstuk, waarvan nog de aanzet rest. Behouden muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempels, 19de-eeuwse aanpassingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Onderste topgeleding geopend door middel van rondboogluik met sluitsteen, tussen kloosterkozijnen; ten slotte rechthoekig luikgat met verweerde waterlijst. Oorspronkelijke ordonnantie van de benedenverdieping gestoord door breed venster.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: De Half Mane of Groen Schild [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4739 (geraadpleegd op ).