Molenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhuis

Beschrijving

In de jaren 1970 gerestaureerd molenhuis, gelegen op de hoek met de Vonderstraat en volgens bepaalde literatuurbronnen van 1761, horend bij de molen gelegen aan de overzijde van de straat. Onzes inziens verkeerdelijk gedateerd, zie het uitzicht en de afwezigheid van een molen en bijhorend molenhuis op historisch kaartmateriaal. Wordt bevestigd door de kadasterschetsen waar de woning, evenals de molen worden ingetekend in 1844, de schuur in 1859. De oprichting van een houten windmolen, afkomstig van Geel-Elsum, werd trouwens pas goedgekeurd in de gemeenteraad van 9 mei 1842; de molen werd na blikseminslag gesloopt in 1936.

Op omhaagd terrein ingeplant woonhuis met rij linden vooraan en parallelle langsschuur ten noordwesten, uit het midden van de 19de eeuw.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Woonstalhuis met lijstgevel van zeven traveeën en één tot anderhalve bouwlaag, afgelijnd door een bepleisterde en geprofileerde daklijst. Beluikte, rechthoekige vensters onder houten latei; licht getoogde deur en min of meer aangepaste stalling met rondboogvenstertjes bovenaan. Opkamer in noordelijke hoek. Rechtse zijgevel met luifel van het vroegere hijsmechanisme boven het voormalige laadluik. Tweebeukige schuur van vier traveeën.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Kasterlee/Tielen, 1844/5-6 en 1859/4.
  • KOYEN A., Tielen mijne vriend, Kasterlee, 1980, p. 365-366.