Herenhuis in Louis-Philippestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Zand
Locatie Zand 17, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis in Louis-Philippestijl

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoekhuis van zeven + vier traveeën en drie verdiepingen onder mansardedak (kunstleien); bouwaanvraag van 1849 (voor de heer Havenith-Pauwels), aangevuld door een aanvraag tot verhoging van de hoogste verdieping naar ontwerp van architect Heliodore Leclef in 1859 (zelfde opdrachtgever). Accent op de fraaie, bepleisterde voorgevel in Louis-Philippestijl (neorococo), op arduinen plint. Spiegelboogvensters in riemomlijsting met sleutel; geprofileerde lekdrempels van de hoofdverdieping gestut door gesculpteerde consooltjes; getralied op de begane grond en verrijkt met ijzeren leuning op de bel-etage.

Accent op poorttravee met oorspronkelijke houten vleugeldeur in geprofileerde spiegelboogomlijsting met sluitsteen, gevat tussen vlakke pilasters met spiegels op de schachten uitlopend op consoles die het balkon met sierlijk gesmede leuning schragen: wijkend deurvenster bekroond door fraaie stucversiering met schelpen, loofwerk en vlechtmotieven, ingeschreven in halfronde nis met geprofileerde omlijsting eveneens met decoratieve sluitsteen en bekroond door oculus. Ten slotte gekorniste kroonlijst met tandlijst en rocaillemodillons. Zijgevel eenvoudiger uitgewerkt.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1849#597 en 1859#113.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zand

Zand (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.