erfgoedobject

Winkel en woonhuis

bouwkundig element
ID
47406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47406
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kerkstraat. Voormalige woning van pestmeester Franchoys de Haen (eind 17de eeuw), tegelijkertijd winkel in allerhande waren en geneesmiddelen. Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel voorzien van typische ankers met krulspie. Beluikte rechthoekige vensters met beschilderde, vermoedelijk zandstenen onderdorpels onder houten latei; rondboogdeurtje. Opkamer in noordwestelijke hoek. Parallel bijgebouw met bewaarde aandaken en muurvlechtingen.

  • JANSSENS A. en VAN DEN BRANDEN W., De pest in het algemeen en in het bijzonder te Poederlee, Lille, Gierle en Wechelderzande in de zeventiende eeuw, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1985, III, p. 5-99.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkel en woonhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.