Winkel en woonhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lille
Deelgemeente Lille
Straat Boskapelstraat
Locatie Boskapelstraat 2, Lille (Antwerpen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lille (actualisaties: 19-06-2007 - 19-06-2007).
  • Adrescontrole Lille (adrescontroles: 02-02-2007 - 02-02-2007).
  • Inventarisatie Lille (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
Datering17de eeuw

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kerkstraat. Voormalige woning van pestmeester Franchoys de Haen (eind 17de eeuw), tegelijkertijd winkel in allerhande waren en geneesmiddelen. Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel voorzien van typische ankers met krulspie. Beluikte rechthoekige vensters met beschilderde, vermoedelijk zandstenen onderdorpels onder houten latei; rondboogdeurtje. Opkamer in noordwestelijke hoek. Parallel bijgebouw met bewaarde aandaken en muurvlechtingen.

  • JANSSENS A. en VAN DEN BRANDEN W., De pest in het algemeen en in het bijzonder te Poederlee, Lille, Gierle en Wechelderzande in de zeventiende eeuw, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1985, III, p. 5-99.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lille

Lille (Lille)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.