Boskapel

Alternatieve naam Wuytskapel

• Inventarisatie Lille (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is beschermd als monument Boskapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boskapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Zagerijstraat. "Boskapel", toegewijd aan Maria en ingeplant op omhaagd terrein met de "Zeven vreugden en smarten van Sint-Jozef" (gietijzer).

Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), volgens de literatuur opgericht door de familie Wuyts in 1875, ingetekend op het kadaster in 1876. Puntgevel met muurvlechtingen en overkragend dak op ijzeren zuiltjes; ijzeren rondboogdeur met Mariamonogram, bekroond door oculus; voorts markerende hoeklisenen en rondbogige venstertjes met ijzeren roeden. Interieur met schijnvoegen; bepleisterd tongewelf met geprofileerde gordelbogen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Lille, schetsen 1876/19.
  • AERTS J. en WILLEMS J., Lille, het Croatendorp, Lille, 1981, p. 248-250.

Auteurs: Kennes, Hilde

De Boskapel wordt omgeven door opgaande loofbomen.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Boskapelstraat, Lille, schaal 1:10, https://geo.onroerenderfgoed.be/#zoom=18&lat=6662541.5157&lon=536710.33375&layers=B000TTFTTTFF00 (geraadpleegd op 25 februari 2015).