Gelegen op een driehoekig graspleintje, afgezoomd met jonge linden, tussen de Kapelstraat en de Akkerstraat. Opgetrokken eind 19de eeuw ter vervanging van een eeuwenoud zaalkerkje dat was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Ackere; het was omringd door oude bomen en iets verder naar het noordoosten gelegen dan de huidige kapel, zie inplanting op de Ferrariskaart (1771-1777); gesloopt in 1897.
Huidige kapel volgens oude foto's eertijds met zeven omringende pijlerkapelletjes van natuursteen, symbool voor de zeven weeën van Maria; deze werden gesloopt in 1967. Natuurstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak (leien); aanpalende Lourdesgrot. Puntgevel met hoeklisenen en rondboogdeur onder oculus; ten dele beglaasde, ten dele betraliede deur, met verwerkt Mariamonogram. Zijgevels met verdiepte rechthoekige gevelvlakken en rondboogvenstertjes. Interieur met schijnvoegen en bepleisterd tongewelf; zwart-witte tegelvloer en beschilderd houten altaar.
AERTS J. en WILLEMS J., Lille, het Croatendorp, Lille, 1981, p. 247-248.
VAN DEN BRANDEN W., De beeldenstorm van de neogotiek in de Sint-Pieterskerk, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1986, IV, p. 37, 56.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Een rij oudere lindes flankeert de gekasseide voetweg 'De Melkweg', die het kapelhof ten noorden begrenst.