erfgoedobject

Sint-Annakapel

bouwkundig element
ID
47412
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47412

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Annakapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op een driehoekig graspleintje, afgezoomd met jonge linden, tussen de Kapelstraat en de Akkerstraat. Opgetrokken eind 19de eeuw ter vervanging van een eeuwenoud zaalkerkje dat was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Ackere; het was omringd door oude bomen en iets verder naar het noordoosten gelegen dan de huidige kapel, zie inplanting op de Ferrariskaart (1771-1777); gesloopt in 1897.

Huidige kapel volgens oude foto's eertijds met zeven omringende pijlerkapelletjes van natuursteen, symbool voor de zeven weeën van Maria; deze werden gesloopt in 1967. Natuurstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak (leien); aanpalende Lourdesgrot. Puntgevel met hoeklisenen en rondboogdeur onder oculus; ten dele beglaasde, ten dele betraliede deur, met verwerkt Mariamonogram. Zijgevels met verdiepte rechthoekige gevelvlakken en rondboogvenstertjes. Interieur met schijnvoegen en bepleisterd tongewelf; zwart-witte tegelvloer en beschilderd houten altaar.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Lille, schetsen 1897/6.
  • AERTS J. en WILLEMS J., Lille, het Croatendorp, Lille, 1981, p. 247-248.
  • VAN DEN BRANDEN W., De beeldenstorm van de neogotiek in de Sint-Pieterskerk, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1986, IV, p. 37, 56.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Annakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.