erfgoedobject

Villa Hof op de Beek

bouwkundig element
ID
47421
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47421

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Hof op de Beek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eenvoudige dorpsvilla gelegen in omringende tuin met ijzeren hek aan straatzijde, rond de eeuwwisseling opgetrokken in opdracht van de Antwerpse koffiebrander Philip Ghysels. Het pand werd ingetekend op het kadaster in 1901, maar was vermoedelijk in 1900 al voltooid, omdat genoemde eigenaar in dat jaar aan het gemeentebestuur toelating vroeg zijn eigendom te mogen omgeven met een haag en een poort.

Combinatie van diep- en breedhuis, respectievelijk drie traveeën en twee bouwlagen (puntgevel) en twee traveeën en één bouwlaag (lijstgevel) onder haakse zadeldaken (kunstleien). Tegen linker zijgevel torenvormige traptoren onder tentdak. Decoratieve verwerking van gesinterde baksteen en natuursteen voor muurbanden en rollagen. Licht getoogde muuropeningen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Lille, schetsen 1901/5.
  • VAN DEN BRANDEN W., De beeldenstorm van de neogotiek in de Sint-Pieterskerk, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1986, IV, p. 30-56.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Hof op de Beek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47421 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.