erfgoedobject

Villa Hof op de Beek

bouwkundig element
ID: 47421   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47421

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Hof op de Beek
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Eenvoudige dorpsvilla gelegen in omringende tuin met ijzeren hek aan straatzijde, rond de eeuwwisseling opgetrokken in opdracht van de Antwerpse koffiebrander Philip Ghysels. Het pand werd ingetekend op het kadaster in 1901, maar was vermoedelijk in 1900 al voltooid, omdat genoemde eigenaar in dat jaar aan het gemeentebestuur toelating vroeg zijn eigendom te mogen omgeven met een haag en een poort.

Combinatie van diep- en breedhuis, respectievelijk drie traveeën en twee bouwlagen (puntgevel) en twee traveeën en één bouwlaag (lijstgevel) onder haakse zadeldaken (kunstleien). Tegen linker zijgevel torenvormige traptoren onder tentdak. Decoratieve verwerking van gesinterde baksteen en natuursteen voor muurbanden en rollagen. Licht getoogde muuropeningen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Lille, schetsen 1901/5.
  • VAN DEN BRANDEN W., De beeldenstorm van de neogotiek in de Sint-Pieterskerk, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1986, IV, p. 30-56.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Hof op de Beek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47421 (Geraadpleegd op 04-08-2020)