Gemeentehuis van Lille

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Lille

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden in gebruik als politiekantoor, opgetrokken in neotraditionele stijl in 1902, zie gevelsteen, naar ontwerp van de provinciale architect J. Taeymans. Ingetekend op het kadaster in 1903. Links voor het complex bevindt zich een linde, geplant als vrijheidsboom in 1830.

Bakstenen complex, gemarkeerd door verspringende volumes van één bouwlaag onder gecombineerde leien bedaking. Torenvormige ingangstravee onder ingesnoerd tentdak, rechts geflankeerd door trapgevel van twee traveeën Verwerking van neotraditionele elementen als onder meer trapgevels, kruiskozijnen, muurbanden in casu van gele baksteen en sierankers. Het gedeelte links achteraan is het resultaat van een verbouwing in 1967 naar ontwerp van R. Van Steenbergen.

Interieur met neogotisch-getinte schouw.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Lille, schetsen 1903/4, 1967/36.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, plannen 3, Lille, dossiers 1, 3.
  • AERTS J. en WILLEMS J., Lille, het Croatendorp, Lille, 1981, p. 79.
  • Bouwkundig erfgoed in het Kempens landschap, onder leiding van SCHELLEKENS J., Hoogstraten, 1995, p. 80.
  • VAN DEN BRANDEN W., Toponymie of verklaring van de plaatsnamen Lille, Gierle, Poederlee en Wechelderzande, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1993, XI, p. 100.

Aanvullende informatie

Marmeren gedenkplaat met namen van de gesneuvelden, oorspronkelijk aangebracht in de raadzaal en in 2003 verplaatst naar de inkomhal.
  • AERTS J. 2004: Van gemeentehuis en politiebureel tot ... 'Heemhuis de Vrijter', Jaarboek Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter" 22.5, 31.