Zwarte Molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Windmolen Zwarte Molen

Beschrijving

De Zwarte Molen of Molen Van Goubergen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) van 1861.

De molen werd opgericht door Jan Baptist Van Goubergen-Janssens uit Poederlee. Onderaan in de molen bevond zich een volledige smoutslagerij. In 1933 werd de molen stilgelegd en nadat een storm het wiekenhuis zwaar beschadigde, werd de molenromp verder ontmanteld (verwijdering van de wieken) en ingericht als woning door architect Hypolite Berger. Hiervoor werden enkele bijkomende vensters geplaatst.

De deels witgeschilderde, bakstenen molenromp staat op een lichte verhevenheid en heeft veelal beluikte, rond- of korfboogvormige muuropeningen, afgewisseld met rechthoekige zichtbare steigergaten onder de kap (bitumen). Van de inrichting resteert nog de molenas met het vangwiel en de gietijzeren askop. Het luiwerk was hoog gelegen: het gaffelwiel hing voor een stellinggat, net onder de kap.

• AERTS J. en WILLEMS J. 1981: Lille, het Croatendorp, Lille, 232-234.
  • KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde