Vrijstaand burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Gierle

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Gierle

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Beersebaan. Vrijstaand burgerhuis met voortuin, vermoedelijk begin 19de eeuw gebouwd als dokterswoning voor Joannes Franciscus Van Meerbeeck.

Recent gedecapeerde, bakstenen lijstgevel; dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, onder arduinen latei; ijzeren hekjes en doorgetrokken lekdrempels op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Omlopende houten kroonlijst op klossen. Haaks aanbouwsel onder zadeldak, namelijk voormalig koetshuis heden omgevormd tot apotheek; zes traveeën en één bouwlaag, gemarkeerd door rondboogvelden en dito boogfriezen.

• NEEFS K., Uit de oude doos, (Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", in Driemaandelijks contactblad, 1998, XIV, p. 14.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde