Windmolen In Stormen Sterk

Beschrijving

In Stormen Sterk is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), opgericht in 1837.

De molen werd opgericht ter vervanging van een houten standaardmolen die was omgewaaid in 1836, zie ook jaartal 1837 in arduinen gevelsteen boven de poort. De voorgeschiedenis als banmolen van het Land van Turnhout zou volgens de literatuur echter opklimmen tot 1499. De oudst gekende molen op deze locatie werd in 1583 in brand gestoken door muitende soldaten en pas in 1614 heropgebouwd. In 1709 brandde ook deze molen af maar nu werd al het daaropvolgende jaar een nieuwe molen opgericht die tot 1836 standhield. De stenen molen werd in 1837 gebouwd in opdracht van Jan Frans De Backer met recuperatie van heel wat houten onderdelen van de omgewaaide molen. Mogelijk was deze molen oorspronkelijk een stellingmolen waarvan de stelling in 1844 instortte met verschillende doden en gewonden tot gevolg (vandaar de bijnaam de Tragische Molen). Deze gebeurtenis slaat volgens sommigen op de Lokerenmolen in Turnhout (die in 1927 verdween) maar in de huidige romp van de molen is een deur die als voormalige stellingdeur kan aangewezen worden. De molen bleef draaien tot 2003, onder andere dankzij een grondige herstelling door molenbouwer R. Caers uit Retie in 1976 en een restauratie in 1990 onder leiding van architect Paul Gevers (vernieuwing van kap, kruiwerk, grote spuit, korte schoren, baard, vang en hekwerk). In 2012-2014 werd de molen opnieuw gerestaureerd naar plannen van architecte Sabine Okkerse door Renotec uit Geel voor de romp en Dirk Peusens voor de molentechniek.

Het perceel ten noordwesten van de windmolen is onbebouwd waardoor het zicht op de molen vanuit de Houtakkerstraat wordt gevrijwaard. De molen is gelegen op een lichte verhevenheid en bestaat uit een witgekalkte, bakstenen molenromp onder een kap met bitumenbekleding en met rondboogvormige muuropeningen. Tot 2008 had de molen een potroede (binnenroede Pot uit 1903) maar deze werd vervangen door een binnenroede van Vaags Molenwerken uit Aalsten (Nederland). De gelaste buitenroeden zijn van Peel (1977). De molen beschikt over twee steenkoppels, een haverbreker en een koekbreker (van de firma Vandevelde & Arras uit Lier).

• DE KOK H. 1980: Gids voor het oude Turnhout en omgeving. 2/De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 98.
  • KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
  • S.N. 1984: Industriële revoluties in de provincie Antwerpen, onder leiding van Baetens R., Antwerpen, 63.
  • S.N. 1990: De Gielse molen "In Stormen Sterk" eindelijk gerestaureerd!, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter". Driemaandelijks contactblad 8.31, 3.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde