Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Louis Michiel, naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten uit 1895. Denis Verhoeven liet in 1919 de huidige winkelpui aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Hendrik Van Leemputten.

De woning Michiel behoort tot het rijpe oeuvre van Sébastien Van Besten, van wie in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten zijn teruggevonden daterend uit midden jaren 1870 tot 1899. Het betreft zonder uitzondering neoclassicistische rijwoningen van een conventioneel type. Hendrik Van Leemputten lijkt in Antwerpen beperkt actief te zijn geweest van omstreeks 1910 tot de bouwstop in 1942.

Rijwoning oorspronkelijk met enkelhuisopstand, van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel is na 1975 opnieuw gecementeerd, met verlies van het stucdecor. Regelmatig van opzet, bestaat de bovenbouw uit registers van steekboogvensters met gietijzeren parapetten, vanaf cordonvormende, hardstenen lekdrempels; lagere topgeleding. Het stucdecor bestond uit geriemde vensteromlijstingen met sluitsteen, doorgetrokken imposten en panelen op de penanten. Een klassiek hoofdgestel met een metope tussen casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, vormde oorspronkelijk de gevelbeëindiging. De houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom vanaf een hardstenen plint, is samengesteld uit pilasters waarop de consoles van het hoofdgestel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1895#1110 en 1919#8268.