erfgoedobject

Kempische langsschuur

bouwkundig element
ID
47446
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47446

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kempische langsschuur
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Kempische langsschuur
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Gierle
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De typische, driebeukige Kempische langsschuur is gelegen aan de hoek van de Singel met de Oude Baan.

De schuur is niet precies te dateren. Het volume is ingetekend op de kabinetskaart van graaf De Ferraris, vervaardigd tussen 1772 en 1778. Als gebouw dateert de schuur dus minstens van de 18de eeuw, mogelijk is ze ouder. Waarschijnlijk in de 19de eeuw werden, zoals bij de meeste eenvoudige, burgerlijke gebouwen in de Kempen, de buitenmaterialen vervangen door meer duurzame materialen: bakstenen en pannen.

Het betreft een driebeukige schuur van het Kempens langse type, met lage muren in baksteen en met een groot zadeldak in gegolfde, rode pannen. Boven de poort aan de verhoogde doorrit is het dak opgeschort (westzijde). Het gebinte is nog oorspronkelijk. De schuur is 10,40 meter breed en 19,40 meter lang.

Deze Kempense schuur maakt oorspronkelijk deel uit van het gebouwencomplex aan de overkant, binnen de omsluiting van de Singel, de zogenaamde Latijnse School en Jeneverstokerij. De vroegst gekende eigenaar en bewoner was Nicolaes Verelst, schout van Lille, Wechelderzande en Vlimmeren vanaf 1592. Op de Ferrariskaart ligt de schuur nog niet afgesneden van het gebouwencomplex ten noorden van het kerkhof. Pas op de kadasterkaart van 1824 is het huidige oostelijke deel van de Singel waar te nemen, dat de schuur scheidt van het "moeder"-complex.

 • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002152, Singel: kempense schuur (MALLIET A., 1997).

Bron     : -
Auteurs :  Malliet, An
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Gierle

 • Is deel van
  Singel


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kempische langsschuur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47446 (Geraadpleegd op )