Traditioneel diephuis

Straat Zirkstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Traditioneel diephuis met trapgevel: bovengevel en daken
gelegen te Zirkstraat 41 (Antwerpen)

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw daterend, doch later aangepast.

Gedeeltelijk gecementeerde bak- en zandstenen trapgevel (zes treden) uitlopend op overhoekse topstukken, waarvan nog slechts de aanzetten resten. Gekoppelde rechthoekige vensters met zandstenen kwartholle neggen: sporen van wigvormig ontlastingssysteem en opgenomen in de speklagen: oorspronkelijke kruiskozijnen, in de 19de eeuw aangepast met toegevoegde lekdrempels, deels vernieuwde lateien en gietijzeren leuningen. Top gemarkeerd door doorlopende waterlijsten die de voetstukken van de topfialen onderling verbinden; de onderste loopt om het breder en lager geplaatst middenvenster - waarvan de latei rust op karbeeltjes - heen. Gedichte zijluiken, doch behouden waterlijsten. Begane grond verbouwd tot winkelpui en bekleed met imitatiemarmer (20ste eeuw).

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet