erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4748
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4748

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw. De heer J.A. Devries liet in 1858 de vensters van de tweede verdieping verlagen en van lekdrempels voorzien. Begane grond en eerste verdieping waren al eerder aangepast. Het pand maakt met Stoelstraat 13 deel uit van een renovatie- en nieuwbouwproject op de hoek van Zirkstraat en Stoelstraat, in opdracht van de nv B&R, naar een ontwerp door de architect José Kennes uit 1982, vergund in 1983. Een aanvraag tot regularisatie in 1985, na voltooiing van de ruwbouw, werd in 1986 geweigerd op grond van ernstige bouwovertredingen, die aanleiding gaven tot een langdurige rechtsgang en beroepsprocedure.

De trapgevel van zeven treden gemarkeerd door de aanzet van overhoekse fialen en topstukken, is opgetrokken uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Bij latere verbouwingen werd het parement vernieuwd en aangevuld met baksteenmetselwerk; de geveltop is grotendeels bepleisters. De bovenbouw is opgebouwd uit registers van gekoppelde, vroegere kruiskozijnen, waarvan de kwarthol geprofileerde posten en negblokken, de tweedelige lateien en wigvormige ontlasting bewaard zijn. Deze werden in de 19de eeuw verlaagd, en van hardstenen lekdrempels en gietijzeren parapetten voorzien. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met druiplijsten, kwartholle posten en negblokken. Daarvan onderscheidt het lagere middenluik zich door een latei op korbelen. Gedicht zijn de zijlichten en het rechthoekig luik met druiplijst en kwartholle negblokken dat de topgeleding doorbreekt. Achtergevel: puntgevel in bak- en zandsteenbouw waarin vensters met kwartholle negblokken

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#598, 18#62617, 18#65631 en 18#80413.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.