erfgoedobject

Woning Descamps

bouwkundig element
ID
47481
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47481

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Descamps
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning Descamps naar ontwerp van P. Bellemans van 1986. Vrijstaande woning van twee bouwlagen onder plat dak (dakterras), in haar totaliteit overdekt door een glazen serre, die zorgt voor een aangenaam woonklimaat binnen en buiten de woning. Eigenlijk woonvolume diagonaal ingeplant ten opzichte van de straat.

Aan straatzijde: vrij gesloten frontongevel van witte en roze betonsteen, in de verhoudingen en met de elementen van een Griekse tempel, onder meer gecanneleerde Dorische pilasters, architraaf, fries en fronton. De postmoderne vormgeving van deze gevel weerspiegelt de functie: pilasters als steunelementen voor de vrijstaande muur en de dakhelling van de achterliggende standaard-serre bepaalt de bovenzijde.

De woning werd bekroond in de wedstrijd "Energiebewust bouwen - Intercom, 1987" en geselecteerd door de Stichting Architectuurmuseum te Gent voor de publicaties en de tentoonstellingen "Jonge Architecten in België, 1986". Verbouwing aan de gang (oktober 1998).

  • Gegevens verstrekt door architect P. Bellemans.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Descamps [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47481 (Geraadpleegd op )