Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

• is aangeduid als beschermd monument Kapel

Beschrijving

Bakstenen kapel eertijds toegewijd aan Sint-Anna, zie Ferrariskaart van 1771-1777, heden toegewijd aan Maria, zie opschrift "Ave Maria".

Rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie inplanting op de Ferrariskaart. Tuitgevel met muurvlechtingen, aandak, top- en schouderstukken. Rondboogdeurtje met rechts rechthoekig venster voorzien van zandstenen dorpels. Interieur met bepleisterd en beschilderd tongewelf.

Aanvullende informatie

Het kapelletje bevindt zich langs de Wagemansstraat op een driehoekig, deels omhaagd perceeltje. Twee opgaande lindes (Tilia) flankeren de kapel aan de straatzijde.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DA002395, Kanton Herentals: 9 kapellen (S.N., 2004).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Wagemansstraat, Lille, schaal 1:10 [online], https://geo.onroerenderfgoed.be/#zoom=18⪫=6667420.67523&lon=533391.116&layers=B000TTFTTTFF00 (geraadpleegd op 15 februari 2015).
Auteurs: Verbert, Els