erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4750   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4750

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de gezusters Melzer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1985.

Rijwoning oorspronkelijk met dubbelhuisopstand van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond en hardstenen plint. Oorspronkelijk rechthoekige middendeur en benedenvensters. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, vanaf de puilijst op de eerste verdieping, met individuele lekdrempel op consoles en onderdorpel op de tweede verdieping; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde consoles, waartussen casementen, vormt de gevelbeƫindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#156.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4750 (Geraadpleegd op 27-02-2020)