Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4750

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de gezusters Melzer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1985.

Rijwoning oorspronkelijk met dubbelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond en hardstenen plint. Oorspronkelijk rechthoekige middendeur en benedenvensters. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, vanaf de puilijst op de eerste verdieping, met individuele lekdrempel op consoles en onderdorpel op de tweede verdieping; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde consoles, waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#156.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297675 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie verdiepingen in neoclassicistische stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Getoogde vensters in riemomlijsting met oren; gietijzeren leuningen; lekdrempels, doorlopend op hoofdverdieping, op consooltjes op derde verdieping. Kroonlijst met tanden en modillons, afgewisseld met panelen en verbonden door geleed kordon. Vrij recent verbouwde pui.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4750 (geraadpleegd op ).