Café in eclectische stijl

Beschrijving

Café in eclectische stijl gebouwd in opdracht van John Dittmer, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1902. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1985.

Jules Dries wiens loopbaan eind jaren 1890 van start ging, realiseerde rond de eeuwwisseling een groot aantal burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, met name in de wijk Zuid. Wellicht pas in de jaren 1910 begon de architect een gematigde art nouveau simultaan toe te passen met projecten in beaux-artsstijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit deze periode behoort de music-hall en bioscoop uit 1914 in de Quellinstraat, bekend als Cinema Eden of Ciné Quellin.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken, met contrasterend gebruik van gele en blauwe baksteen voor speklagen en ontlastingsbogen, witte natuursteen voor de puilijst, waterlijsten, speklagen en sluitstenen, en blauwe hardsteen voor de plint en cordonvormende lekdrempels. Oorspronkelijk cafépui van getoogde terrasdeuren met sluitsteen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met tegelpaneel en waterlijst op de eerste verdieping; steekboogdrielicht met breder middenvenster en sluitstenen op de tweede verdieping. Het klassieke hoofdgestel met een houten kroonlijst op consoles waartussen tegelpanelen, wordt doorbroken door het dakvenster met driehoekig fronton.