Sint-Willibrorduskapel

Beschrijving

Achterin, te midden van akkers, gelegen kapel omgeven door lindebomen. De oudst bekende vermelding van de kapel zou teruggaan tot 1414, maar mogelijk was er reeds vroeger een bedehuisje. Huidige kapel vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw, hersteld na oorlogsschade van 1703, omgeven door lindebomen sinds 1753 en verbouwd/hersteld in de jaren 1760 (zie jaartal 1761 in gewelf en 1763 op een balk). Gerestaureerd in 1990-1991 door Architectuur Atelier BVBA (architect E. Van Loven).

Georiënteerde bakstenen kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, leien) met klokkentorentje, overhoekse bepleisterde baksteenfries, verspreide muurankers.

Ritmerende versneden steunberen en steekboogvensters in bepleisterde omlijsting; gedrukt spitsbogig tweelicht in koor. Nagenoeg blinde westgevel met oculus en rondboogluikje, onderaan kleine vierkante muuropening in een omlijsting met bekronend kruis. Noordgevel met korfboogdeur in bepleisterde bandomlijsting, links sporen van een gedichte muuropening, vóór de deur halfcirkelvormige drempel met Christusmonogram.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf en zichtbare trekbalk, rode tegelvloer. Barok altaar met Christusmonogram en jaartal 1761.

• S.N., Diverse artikels in Lindeblad, 27, 1991, nummer 33.
  • VAN REUSEL H., De Olense kapellen, in Lindeblad, 24, 1986, 8-9.