erfgoedobject

Sint-Willibrorduskapel en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element
ID
47517
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47517

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin, te midden van akkers, gelegen kapel omgeven door lindebomen. De oudst bekende vermelding van de kapel zou teruggaan tot 1414, maar mogelijk was er reeds vroeger een bedehuisje. Huidige kapel vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw, hersteld na oorlogsschade van 1703, omgeven door lindebomen sinds 1753 en verbouwd/hersteld in de jaren 1760 (zie jaartal 1761 in gewelf en 1763 op een balk). Gerestaureerd in 1990-1991 door Architectuur Atelier BVBA (architect E. Van Loven).

Georiënteerde bakstenen kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, leien) met klokkentorentje, overhoekse bepleisterde baksteenfries, verspreide muurankers.

Ritmerende versneden steunberen en steekboogvensters in bepleisterde omlijsting; gedrukt spitsbogig tweelicht in koor. Nagenoeg blinde westgevel met oculus en rondboogluikje, onderaan kleine vierkante muuropening in een omlijsting met bekronend kruis. Noordgevel met korfboogdeur in bepleisterde bandomlijsting, links sporen van een gedichte muuropening, vóór de deur halfcirkelvormige drempel met Christusmonogram.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf en zichtbare trekbalk, rode tegelvloer. Barok altaar met Christusmonogram en jaartal 1761.

  • S.N., Diverse artikels in Lindeblad, 27, 1991, nummer 33.
  • VAN REUSEL H., De Olense kapellen, in Lindeblad, 24, 1986, 8-9.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de Kabinetskaart van de Ferraris ligt de kapel omgeven door een bomenrij aan de rand van het gehucht Meeren. Via voetwegen over de akkers en de holle weg ten zuiden was de kapel bereikbaar vanuit de omliggende dorpen.

De omgeving van de kapel heeft haar agrarisch karakter behouden sinds de 18de eeuw. Bij de omliggende percelen akker- en weiland markeren enkele eiken vandaag nog de perceelsgrens. Het paadje dat toegang geeft tot de kapel maakt deel uit van het netwerk aan voetwegen rond de kapel in de 19de eeuw. Een houtkant markeert nog de intussen verdwenen holle weg ten zuiden van de kapel. Rondom de kapel staan zes opgaande lindes.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Digitaal Archief 000590, Sint-Willibrorduskapel met omgeving, beschermingsdossier (F. Brenders, 1982).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaarten van België, Tweede editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1880-1884, schaal 1:20.000.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Willibrorduskapel en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47517 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.