Achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achterhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Achterhuis: gevels en daken

Beschrijving

Achterhuis: nu vrijstaand door afbraak van de omringende huizen op de Kleine Koraalberg en van daaruit zichtbaar. Baksteenbouw met twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in traditionele stijl en opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Verankerd: overblijfselen van een jongere bepleistering; verlevendigd met zandsteen voor de hoekblokken, de vensteromlijstingen en voor de markerende maar sterk verweerde doorlopende waterlijsten. Rechthoekige muuropeningen benevens bolkozijnen, alle getralied en gedicht; neggen kwarthol geprofileerd; ontlastingsbogen, soms uitgewerkt als rollaag. Westgevel: lijstgevel, steigergaten onder de daklijst. Zuidgevel: trapgevel (acht treden) met schouderstukken. (Naar verluidt zou onder de omringende beplanting een kelder zitten met overblijfselen van bekleding met Delftse tegels.)

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek