erfgoedobject

Achterhuis

bouwkundig element
ID: 4753   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4753

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achterhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Achterhuis: gevels en daken
    Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976

Beschrijving

Achterhuis: nu vrijstaand door afbraak van de omringende huizen op de Kleine Koraalberg en van daaruit zichtbaar. Baksteenbouw met twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in traditionele stijl en opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Verankerd: overblijfselen van een jongere bepleistering; verlevendigd met zandsteen voor de hoekblokken, de vensteromlijstingen en voor de markerende maar sterk verweerde doorlopende waterlijsten. Rechthoekige muuropeningen benevens bolkozijnen, alle getralied en gedicht; neggen kwarthol geprofileerd; ontlastingsbogen, soms uitgewerkt als rollaag. Westgevel: lijstgevel, steigergaten onder de daklijst. Zuidgevel: trapgevel (acht treden) met schouderstukken. (Naar verluidt zou onder de omringende beplanting een kelder zitten met overblijfselen van bekleding met Delftse tegels.)


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Achterhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4753 (Geraadpleegd op 22-02-2020)