Pastorie Sint-Pietersparochie

Gemeente Vorselaar

• Inventarisatie Vorselaar (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie parochie Sint-Pieter

is beschermd als monument Pastorie Sint-Pietersparochie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel de Borrekens met omgeving

Beschrijving

Pastorie van 1785, zie deurlatei, met omringende, deels ommuurde tuin. Algemene herstellingswerken in 1864 en in 1901; de laatst vermelde werken werden uitgevoerd door metser-aannemer S. Rom. In 1994 nogmaals algemene restauratiewerken naar ontwerp van architectenbureau P. Gevers.

Toegangspoort met ijzeren hek tussen geblokte arduinen pijlers met bolvormige bekroning. Classicistische constructie op rechthoekige plattegrond: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met topstukken en centraal geplaatst klokkentorentje (nok loodrecht op de Cardijnlaan, leien); dakkapellen tussen cantonnerende voluten. Bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels, beluikt op de begane grond. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Omlopende, bepleisterde en geprofileerde daklijst.

Interieur: vrij authentieke, klassieke plattegrond met centrale gang; oorspronkelijk was er links vooraan de eetkamer en de pastoorskamer, achteraan een keuken en een "cabinet"; rechts was er vooraan een zaal, achteraan een kamer. Heden zijn de twee voorste ruimten links samengevoegd tot bureau van de pastoor; in de voormalige keuken, heden de eetkamer, bleef een monumentale haard bewaard.

• VERMEULEN R., De geschiedenis van de Vorselaarse Pastorie, (Heemkundige Kring Joris Matheussen Vorselaar. Driemaandelijks tijdschrift, 1996, XIII, nummer 3, p. 2-18).

Auteurs: Kennes, Hilde