Doesborch

Alternatieve naam Huis Duesborch; Huis Ausborch
Locatie Zirkstraat 28, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument Doesborch

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Dusborch of Ausborch

Beschrijving

Gedecapeerd hoekhuis van drie + vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (roofing), vrij gaaf bewaard in zijn toestand uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Verankerde parementen van zandsteen; rechthoekige vensters met kwartholle neggen; oorspronkelijke kruisen en waterlijsten verwijderd en bakstenen strek en arduinen lekdrempel toegevoegd in de 19de eeuw.

Zirkstraatzijde uitgewerkt als een trapgevel (zes treden) uitlopend op een overhoeks geplaatst topstuk, waarvan nog de aanzet rest. Rechthoekige luikgaten in de top, behouden waterlijsten; latei van het middelste, dieper geplaatste luikgat rust op karbeeltjes.

Hofstraatzijde: lijstgevel met steigergaten onder de daklijst: derde travee verhoogd in getrapt dakvenster, eveneens met overhoeks topstuk. Heden rechthoekige deur onder arduinen latei (19de eeuw), blijkt verbouwing van bredere rondboogdeur (zie resterende stenen) met rechthoekig bovenlicht (of oorspronkelijke insteekverdieping?).

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet