erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4755   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer F. Brants, naar een ontwerp door Paul Leopold De Coninck uit 1897. Van deze aannemer, vader van de architect Léopold De Coninck, zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de periode vanaf midden jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vlakke bossage op de begane grond en schijnvoegen op de eerste verdieping, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een balkon met voluutconsoles; de doorgetrokken, smeedijzeren balkonborstwering met een geëlaboreerd leliepatroon, draagt de initialen BD. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in omlopende, geriemde omlijstingen, met oren op de eerste verdieping, en casementen op de borstwering van de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten vleugeldeur met bovenlicht en gietijzeren voetschraper. De garage in de twee linker traveeën dateert van een verbouwing in 1982.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1897#1613 en 18#62286.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4755 (Geraadpleegd op 07-07-2020)