Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer F. Brants, naar een ontwerp door Paul Leopold De Coninck uit 1897. Van deze aannemer, vader van de architect Léopold De Coninck, zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de periode vanaf midden jaren 1860 tot begin jaren 1900.
Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vlakke bossage op de begane grond en schijnvoegen op de eerste verdieping, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een balkon met voluutconsoles; de doorgetrokken, smeedijzeren balkonborstwering met een geëlaboreerd leliepatroon, draagt de initialen BD. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in omlopende, geriemde omlijstingen, met oren op de eerste verdieping, en casementen op de borstwering van de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten vleugeldeur met bovenlicht en gietijzeren voetschraper. De garage in de twee linker traveeën dateert van een verbouwing in 1982.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298975 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis van drie traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), waarvoor bouwtoelating van 1897 (opdrachtgever is de heer F. Brants).
Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint met twee keldergaten en voorts geleed door puilijst, kordons, doorlopende lekdrempels en kroonlijst op klossen. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden; bel-etage gemarkeerd door middenbalkon op consoles, uitlopend in de puibalk; ijzeren leuningen; geprofileerde waterlijsten boven middenvenster. Rechthoekige vensters in riemomlijstingen, op de tweede bouwlaag met oren. Borstweringen van de derde bouwlaag en fries bezet met panelen. Vleugeldeuren; middenkalf op klosjes en bovenlicht.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4755 (geraadpleegd op ).