Schandpaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schandpaal

• is aangeduid als beschermd monument Schandpaal

Beschrijving

Schandpaal van hardsteen, van 1759. Getrapte (3 treden) ronde basis, omringd door vier arduinen bollen; hoge met schouderboogpanelen versierde sokkel en hogerop zuil geflankeerd door voluten. Dit symbool van de rechtsmacht van de kasteelheer was oorspronkelijk bekroond door een steen met het wapenschild van de kasteelheer; het werd verwijderd tijdens de Franse Revolutie en wordt heden naar verluidt bewaard in het kasteel.

• SOMERS J. & BUCKINX R., Schandpalen in de provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen, 1964, X, nummer 3, p. 35-38.