Sint-Bernardshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Bernardshoeve

Beschrijving

Eertijds eigendom van het kasteel, zie initialen V.D.W., verwijzend naar van de Werve. Hoeve met losstaande bestanddelen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw(?): woonstalhuis aan straatzijde (nok parallel aan de straat), ten zuiden van het erf, schuur (nok loodrecht op de straat) ten westen en wagenhuis van drie traveeën (nok parallel aan de straat) ten noorden, laatstgenoemde ingetekend op het kadaster in 1877.

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonstalhuis met lijstgevel van zes traveeën met licht verhoogde begane grond; beluikte rechthoekige vensters onder houten latei, dito deur en gewijzigde stalvensters. Zichtbare sporen van eertijds gekalkte muurbanden. Rechter zijgevel met muurvlechtingen, vierpasmotief en rondboogluiken onder oculi; linker zijgevel eveneens met muurvlechtingen en korfboogluik. Tweebeukige langsschuur van vier traveeën, geritmeerd door pilasters van gesinterde baksteen. Zijgevels met muurvlechtingen van gesinterde baksteen en initialen V.D.W.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Vorselaar, 1877/6.