erfgoedobject

Hoeve Ten Troon

bouwkundig element
ID
47573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47573

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Troon
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eertijds eigendom van het kasteel, in 1990 gerenoveerd als klooster voor de zusters cisterciënserinnen voor het aangrenzende gezinsvervangend tehuis voor twaalf mindervalide vrouwen.

Hoeve met losstaande bestanddelen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw(?): woonstalhuis aan straatzijde (nok parallel aan de straat), ten zuiden van het erf en schuur (nok loodrecht op de straat) ten westen, laatstgenoemde ingetekend op het kadaster in 1885.

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonstalhuis: lijstgevel van zes traveeën met beluikte rechthoekige vensters onder houten latei, dito deur in vernieuwde omlijsting en stalvensters, gedichte poort in derde travee. Zijgevels met korfboogvensters en oculi.

Tweebeukige langsschuur van vier traveeën, geritmeerd door lisenen van gesinterde baksteen. Heden ingericht als kapel. Verdere verwerking van gesinterde baksteen voor friezen en omlijstingen van de gevarieerde muuropeningen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Vorselaar, 1885/19.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ten Troon [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47573 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.