Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. In opdracht van August Van de Velde, pastoor van de Sint-Pauluskerk, voerde de architect François Baeckelmans in 1892 verbouwingen uit aan het pand. Hij verlaagde de bovenvensters, voegde lekdrempels toe, en verbouwde de begane grond tot een gevelbrede winkelpui. Deze laatste werd in 1909 door de architect Louis De Vooght verbouwd tot enkelhuisopstand, maar in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Paulus in 2002-2003 naar het oorspronkelijk model gereconstrueerd onder leiding van de architect Luc Sledsens.

François Baeckelmans was als architect actief van vermoedelijk begin jaren 1860 tot zijn overlijden in 1896. Vroeg in zijn loopbaan voltooide hij enkele belangrijke ontwerpen van zijn vroegtijdig overleden, jongere broer Louis Baeckelmans, waaronder het Gerechtshof aan de Britselei. In zijn eigen ontwerpen verruilde hij het conventionele neoclassicisme al in een vroeg stadium voor de pittoreske neo-Vlaamse renaissance of de neogotiek. Tijdens de latere jaren 1880 ontwierp Baeckelmans het grauwzustersklooster in de Lange Sint-Annastraat en het redemptoristenklooster aan het Hopland. Tot zijn laatste realisaties behoort de Sint-Rochuskerk met pastorie uit 1892-1895 te Deurne.

De trapgevel van negen/acht treden heeft een gedecapeerd parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Op de bovenverdieping, register van vroegere kruiskozijnen, gekoppeld in de twee rechter traveeën, met behouden, kwarthol geprofileerde negblokken en een middenpost, een tweedelige latei en wigvormige ontlasting; toegevoegde, hardstenen lekdrempels. De drieledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken, druiplijsten en toegevoegde, hardstenen lekdrempels. Het middenluik, oorspronkelijk lager dan de zijlichten, onderscheidt zich door een latei op korbelen. Verkleinende, rechthoekige luiken met kwartholle negblokken en een druiplijst doorbreken de twee topgeledingen. De gereconstrueerde, klassieke, houten winkelpui met een zijportaal en privé-inkom, pilasters en een entablement, rust op een geprofileerde, hardstenen plint. Achtergevel: bakstenen puntgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, 1892#1395, 1909#1297 en 86#20714.

Auteurs:  Braeken, Jo

Diephuis met trapgevel (acht treden + topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (roofing) uit de eerste helft van de 17de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw, voornamelijk wat de begane grond betreft.

Traditionele baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor speklagen en negblokken. Drie bovenvensters, oorspronkelijk kruiskozijnen, gekoppeld in de twee rechter traveeën en voorzien van 19de-eeuwse lekdrempels van arduin. Top voorzien van drie verlaagde vensters met oorspronkelijke waterlijsten en zelfde latere lekdrempels; hoger nog een rechthoekig zolderluik, eveneens onder korte druiplijst. Onversierde muurankers over gans de gevel. Begane grond met rechthoekige deur en drie vensters; gecementeerde 19de-eeuwse banden. Achtergevel: bakstenen puntgevel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek