Sint-Jozefkerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkerk

Beschrijving

Parochie opgericht bij KB van 30.12.1971. Modern kerkgebouw naar ontwerp van 1972 van de architecten Paul Bekaert, Edgard De Decker, en Bertrand De Muynck uit Eeklo. De aanbesteding werd toevertrouwd aan de firma nv. De Graeve uit Deinze. Een herdenkingssteen in het portaal buiten vermeldt: "christus de hoeksteen/ de eerste steen van de kerk/ heilige jozef legde z.h. ex. mgr./ léonce-albert van peteghem,/ bisschop van gent,/ hemelopneming van maria,/ 15 augustus 1974".

Witgeschilderd bakstenen gebouw onder plat dak met als losstaande kerktoren, twee betonnen balken verbonden door vierkant volume. Grote vierkante ruimte met ingang in portiek op de zuidwestelijke hoek.

Binnenin: oplopende opstelling van betonnen zitbanken in cirkelvorm. Ten noorden betonnen altaar verlicht door glazen koepel, aan gebogen wand opgehangen tabernakel, een werk van kunstenaar Achiel Pauwels en een houten kruisbeeld van A. D'Havé. Hergebruikt orgel, naar verluidt afkomstig van Sint-Laureins.

Auteurs: Lanclus, Kathleen