erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
47607
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47607

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Ruim herenhuis, voormalige woning van notaris Romanus Van Wassenhove (1795-1873), burgemeester van 1859 tot 1872, en van zijn kleinzoon advocaat L. Pussemier, burgemeester van 1921 tot 1938. Achterliggende tuin in de Prinsenhofstraat afgesloten door een hoge bakstenen muur en een rondboogvormige inrijpoort. Woonhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Arduinen plint met drie keldervensters voorzien van verluchtingsroosters. De vensters verkleinen per verdieping. Eenvoudige rechthoekige benedenvensters op arduinen lekdrempel. Vensters van de bel-etage zijn gevat in geriemde omlijstingen met sluitsteen en zijn voorzien van houten rolluikkasten, de lekdrempels zijn doorgetrokken tot een arduinen cordon. Kleine liggende rechthoekige vensters op de bovenste verdieping, tussen de gekoppelde consoles onder de gootlijst. Uiterst rechts rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht, van glas en ijzer met als centraal motief de verstrengelde initialen V en L.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47607 (Geraadpleegd op 25-02-2021)