Traditioneel diephuis

Straat Zwartzustersstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Traditioneel diephuis: bovengevel en daken
gelegen te Zwartzustersstraat 11 (Antwerpen)

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (mechanische pannen), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Bepleisterde trapgevel (acht treden + aanzet overhoeks topstuk): behouden muurankers met krulmotief. Bovenverdieping met rechthoekige vensters voorzien van rolluikkasten en lekdrempels. Top gemarkeerd door waterlijsten en voorzien van rechthoekige luikgaten die hun waterlijsten behielden. Begane grond vrij recent verbouwd voor breed winkelraam en poort; hoogte kant oorspronkelijke insteekverdieping vermoeden (zie nummer 9). Achtergevel: gecementeerde puntgevel.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De volledige voorgevel werd ontpleisterd en het breed winkelraam met poort op de begane grond werd vervangen door twee kruisvensters en een rondboogvormige deuropening.

Van der Veken, Bert (12-01-2015 )