erfgoedobject

Interbellumwoning en wolfabriek

bouwkundig element
ID
47610
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47610

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis van textielfabrikant Arthur Penneman gebouwd naar ontwerp van architect Alex Meuleman in 1933, zie plintsteen, en volgens de bouwvergunning gebouwd door aannemer Eduard Heene. De vroegere erachter textielfabriek is grotendeels verbouwd. De oorsprong van het bedrijf ging terug tot de textielfabriek van Jean Louis Goethals, gelegen achter zijn ruim woonhuis op Boelare. In 1898 kwam het bedrijf in handen van zijn schoonzonen J. Morrens en A. Penneman, zij bouwden in 1901 een nieuwe fabriekshal. In 1904 werd de wolweverij omgevormd tot de vennootschap Jean Chefneux &cie. In 1918 kwam het bedrijf in handen van Arthur Penneman. Hij bouwde op de plaats van het oude herenhuis van de familie Goethals een nieuwe woning. In 1958 werd het bedrijf geliquideerd.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak in art-decostijl. Gevel van gele en rode baksteen met horizontale voegen. De rechter travee bevat over twee bouwlagen uitspringende erkers. De linker travee wordt op de bovenverdieping geaccentueerd door balkons met metalen buisleuningen, aansluitend op de erker. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels en behouden schrijnwerk. In de bovenlichten van de vensters zijn glasraampjes met blank gestructureerd glas en gekleurd glas volgens geometrische patronen aangebracht. De houten rechthoekige deur is voorzien van gestructureerd glas met een ijzeren tralie en een bovenlicht met een gelijkaardig glasraam als de vensters.

Interieur. Binnenshuis interieuraanding in art deco. Achter de kleine hal, afgesloten door een rondboogvormige binnendeur met glasraam, ligt het trappenhuis. De bordestrap heeft een leuning in art-decostijl. In het trappenhuis verlenen de authentieke deuren met kleine glasraampjes en gevat in groen en zilverkleurig geschilderde houten omlijstingen toegang tot de verschillende kamers: nl. een spreekkamer rechts van de voordeur, een salon en kantoor links van de voordeur en de woonkamer achter het trappenhuis. Ook de deuren op de bovenverdieping zijn gelijkaardig uitgevoerd. De badkamer heef nog zijn oorspronkelijke betegeling.

  • Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.
  • DE COCKER F., Le Petit Verviers, De textielindustrie in Eeklo (1794-1940), Eeklo, 2003.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Interbellumwoning en wolfabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47610 (Geraadpleegd op 08-03-2021)