erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
47613
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47613

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig brouwershuis, begin 19de eeuw in handen van brouwer August De Vos. Volgens het kadasterarchief laat zijn weduwe Seraphine Steyaert het woonhuis heropbouwen in 1865 en de brouwerijgebouwen uitbreiden. Na verschillende verkopen komt het woonhuis en de brouwerij in 1916 in handen van brouwer Arthur Dhanens-Piessens, van de gebroeders Dhanens. Brouwersactiviteiten stopgezet kort na de Eerste Wereldoorlog en brouwerijgebouwen grotendeels gesloopt.

Burgerhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen), met gecementeerde voorgevel geritmeerd door eenvoudige rechthoekige vensters, op de bovenverdieping op doorgetrokken dorpels en T-ramen. Kleine venstertjes met bewaarde roedeverdeling onder de houten kroonlijst op klossen. Brede korfboogpoort.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47613 (Geraadpleegd op 03-03-2021)