erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
47615
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47615

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakvenster en oeil-de-boeufs, volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm daterend van 1925 samen met een nieuw gebouwd magazijn door handelaar Dauwe-Eeman, zie initialen in het bovenlicht van de deur. Kleurrijke voorgevel van oranjerode baksteen verrijkt met gele bakstenen speklagen en ontlastingsboogjes op een plint van hardsteenplaten en horizontaal gemarkeerd door hardstenen kordons en een uitgewerkt hoofdgestel met in de fries zwarte reliëfpanelen met fruitkorven en druiventrossen tussen uitgelengde consoles die de houten kroonlijst dragen. Enkelhuis met brede dubbele deur met bekronende houten erker op hardstenen voluutconsoles in de rechter travee en gekoppelde korfboogvensters onder omlopende waterlijst in de linker traveeën. Originele beglaasde deur met ijzeren vulling en initialen in het bovenlicht en behouden schrijnwerk.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47615 (Geraadpleegd op 09-03-2021)