Marmer- en steenkapperij Louis Van Damme

Beschrijving

Natuursteenbedrijf Van Damme. De woning met oorspronkelijk achterliggende werkplaats van de familie Van Damme; Louis Van Damme vestigde zijn bedrijf naar verluidt in 1882 op deze plaats. In 1908 werden door deze ‘tailleur de pierre’ twee bestaande huizen tot één samengevoegd en werd op het achterliggend terrein een werkloods ('loge') opgetrokken. Het bedrijf werd door diens zoon overgenomen, en omstreeks 1960-1962 stopgezet. De machines werden aan een opkomend jonge steenbewerker uit Eeklo verkocht, de werktuigen geschonken aan het museum in Lembeke. Er resteert ter plaatse enkel een kleine asynchrone elektromotor SEM. Het bedrijf leverde grafstenen, schoorsteenmantels, architecturaal beeldhouwwerk, etc. in de ruime omtrek van Eeklo.

Typische woning van een kleine ondernemer uit het begin van deze eeuw, en een mooi voorbeeld van de wijze waarop dit soort bedrijf in de gevel van de woning annex bedrijfspand publiciteit maakte voor zijn producten. Lijstgevel van twee bouwlagen en vier traveeën, met toegang tot woning in derde travee en toegangspoort naar achterliggende atelier in vierde travee. De zeer eenvoudige neoclassicistische lijstgevel is opgetrokken van arduin, met onderaan bossage. Boven vensters en deuren bevinden zich gebeeldhouwde mascarons. Naast de toegangsdeur bevindt zich een marmeren plaat met opschrift "Marmer - Steen - Bewerker Graveerder L. Van Damme Grafzerken Schouwen enz."

In het interieur vinden we verwerking van verschillende marmer- en andere steensoorten (vloer, trap, plinten - meestal betrof het natuursteen met een foutje die niet aan klanten geleverd werd). De oude voorkamer was oorspronkelijk een toonzaal voor schoorsteenmantels, waarvan enkele nog in gedemonteerde toestand ter plaatse. Te vermelden zijn drie natuurstenen schoorsteenmantels, waarvan twee gekapt door Louis Van Damme, én hiervan in achterkamer. Deze in de middelste woonruimte vertoont neo-invloeden, de andere vertonen reeds een voorzichtige art-deco-invloed. Vooral deze in de oude tentoonstellingsruimte - met een centrale Vlaamse Leeuw - getuigt van de esthetische en politieke opvattingen uit de interbellumperiode. Ook zijn een aantal andere werkstukken (klok op schoorsteen, pied-de-stalle, ...) van vader en zoon Van Damme bewaard. Tussen de voorkamer (toonzaal) en de zitplaats, glazen deur met geëtste afbeelding van een steenkapper.

In bezit van de huidige bewoonster (dochter) bevinden zich nog een aantal exemplaren van L'Art Décoratif uit einde 19de- begin 20ste eeuw, waar blijkens een aantal nota's en papiertjes Louis Van Damme zijn inspiratie haalde.

De 'loge' is een eenvoudige werkplaatsconstructie, lessenaarsdak op houten spant, bedekt met dakpannen. In de tuin bevinden zich nog enkele oude voorraden van natuursteen, een oude molensteen, en enkele in natuursteen uitgevoerde constructies (onder meer berghok).

• Kleio nv heritage consultants, Industrieel erfgoed in Eeklo.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen