erfgoedobject

Koninklijk Atheneum

bouwkundig element
ID
47639
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47639

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koninklijk Atheneum
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koninklijk Atheneum
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Koninklijk Atheneum. Opgetrokken door het Ministerie van Openbare Werken naar ontwerp van architect De Zutter, onder leiding van aannemer Van Coillie. Eerstesteenlegging in maart 1947. Plechtig ingehuldigd op 1 juni 1949, doch slechts in gebruik genomen in 1950, de volledige verhuis volgde in 1951.

U-vormig schoolcomplex in naoorlogse modernistische stijl. Opvallend doch sober hoofdgebouw, een constructie van gewapend beton, bekleed met crèmekleurige baksteen en natuursteen; metalen ramen en deuren in hardstenen omlijstingen. Haaks op de straat gelegen langgerekt gebouw van twee bouwlagen onder plat dak, horizontaal geaccentueerd door de vensterregisters met aaneensluitende vensters onder doorgetrokken betonnen latei, geflankeerd op de hoeken door uitspringende verticaal uitgebouwde volumes. De hooggeplaatste vensterregisters met metalen ramen en roedeverdeling verlichten de gangen, de klassen zijn gericht naar de zijde van de speelplaats. Aan de straat gelegen hoger bouwvolume met inkom in de noordoostgevel, gemarkeerd door overluifeld portaal en portiersloge, en monumentaal trappenhuis, gemarkeerd door ladderraam doorlopend over drie verdiepingen. In het andere verticaal hoekvolume bevindt zich op de bovenverdieping de feestzaal. De gebouwen die de geplaveide speelplaats omsluiten vertonen een gelijkaardige functionalistische architectuur met twee bouwlagen onder platte daken en hebben een gevelparement van rode baksteen.

Goed bewaard interieur. Lange gangen met rode tegelvloeren en aflijnende zwarte boord, gedeeltelijk betegelde wanden met beige tegels en horizontale vensterregisters naar buiten en hooggeplaatste vensters naar de klassen. Bordes trappen in de verticale bouwvolumes uitgevoerd in terrazzo. Op de verdieping van het noordelijke volume, eveneens bewaarde feestzaal.

  • DESNOECK H., Open monumentendag "steen", Koninklijk Atheneum Eeklo.
  • Rijks- en Gemeenschapsonderwijs Eeklo, Gouden Feestbundel 1942-1992, Eeklo, 1992.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koninklijk Atheneum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47639 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.