erfgoedobject

Villa des Acacias

bouwkundig element
ID
47643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Villa, voorheen zogenaamd "Villa des Acacias", gebouwd in opdracht van industrieel Herman De Clercq en zijn vrouw Rosa Gillis, dochter van Arthur Gillis, van de ernaast gelegen Villa Dageraad, en beheerder van de vellenfabriek De Clercq-Gillis in de Guldensporenstraat; gelegen in een ruime beboomde tuin. Typische villabouw voor de jaren 1920, volgens de mutatieschetsen van het kadasterarchief van 1927, opgetrokken in gele baksteen op plint van breuksteen; in een cottagestijl met pseudo-vakwerk, portiek rustend op één zuil met geprofileerde rondboogdeur, voorafgegaan door trap, driezijdige erkers, rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en speelse rode pannendaken.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa des Acacias [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47643 (Geraadpleegd op 07-03-2021)