erfgoedobject

Villa des Acacias

bouwkundig element
ID
47643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Acacias
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa, voorheen zogenaamd "Villa des Acacias", gebouwd in opdracht van industrieel Herman De Clercq en zijn vrouw Rosa Gillis, dochter van Arthur Gillis, van de ernaast gelegen Villa Dageraad, en beheerder van de vellenfabriek De Clercq-Gillis in de Guldensporenstraat; gelegen in een ruime beboomde tuin. Typische villabouw voor de jaren 1920, volgens de mutatieschetsen van het kadasterarchief van 1927, opgetrokken in gele baksteen op plint van breuksteen; in een cottagestijl met pseudo-vakwerk, portiek rustend op één zuil met geprofileerde rondboogdeur, voorafgegaan door trap, driezijdige erkers, rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en speelse rode pannendaken.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa des Acacias [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47643 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.